BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM
Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar
Közlekedésgazdasági Tanszék

H-1111 Budapest, Sztoczek József utca 2. St. épület 412. - Tel:(36-1) 463-1008, Fax:(36-1) 463-3267
E-mail: office@kgazd.bme.hu Skype: kgazd.bme.hu
 Create an AccountHome | Your Account | WIKI | LotusMail | WebMail  

Nyelvek
Válassz nyelvet:

English Hungarian

Főmenü
· Főoldal
· Magunkról
· Archívum
· Hallgatóknak
· Kutatás
· Tanszéki munkatársak
· Személyes adataid
· Keresés
· Linkek

  
Projekt: ECORAILS
Ideje: 2011.09.09. 08:22
Kategória: Európai Uniós projektek
Európai Uniós projektekEnergiahatékonysági és környezetvédelmi kritériumok a regionális vasúti közlekedésben használt járművek és szolgáltatások pályáztatásánál
Az európai régiók képezik az uniós polgárok munkahelyének, mindennapi életterének és szabadidős tevékenységének alapját. A regionális vasúti személyszállítás – amelynek teljesítménye csaknem fele a teljes európai vasúti szállításénak – hatékony energiafelhasználása és környezetkímélő megoldásai miatt előnyöket hordoz magában. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben visszaesést mutatott az említett környezetvédelmi előnyök terén más közlekedési módokkal szemben – az elérhető fejlett technológiákra vonatkozó információhiány, a szabályozási követelmények alkalmazási bizonytalanságai, valamint a magas beruházási költségek következtében.

Az ECORailS projekt („energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontok a regionális vasúti járművek és szolgáltatások értékelésében”) a környezetvédelmi szempontokat is magában foglaló fejlesztési célokat, értékelési kritériumokat a regionális közösségi közlekedésért felelős hatóságok (Public Transport Administrations – PTA) bevonásával határozza meg. Alapvetően ezek a hatóságok felelősek ugyanis a vasútvállalatok, az infrastruktúraüzemeltetők és az ipar által használt technológiák és szolgáltatások átfogó keretfeltételeinek felállításáért. Az ECORailS a vasúti személyszállítás pályáztatására fókuszál, amely eszközt egyre inkább alkalmazzák a szolgáltatáscsomag ajánlatok versenyeztetésére.

Az ECORailS fő eredménye egy olyan iránymutatás gyűjtemény, amely támogatja a regionális döntéshozókat a vasúti közösségi közlekedési szolgáltatások pályáztatási eljárásaiban. Ezek az iránymutatások többek között olyan „kész” (az eljárásokba beépíthető) modulokat is tartalmaznak a környezetvédelmi értékelésekhez, amelyek Európa-szerte egységesen alkalmazhatók. A környezetvédelmi szempontok gazdasági és társadalmi előnyei is bemutatásra kerülnek, a legjobb gyakorlati példák adaptálásával.

Az ECORailS négy régióban – Berlin, Øresund (Koppenhága-Malmö-régió), Brescia és Temesvár – tesztelte a kifejlesztett modelleket. A projekt célja az alábbi konkrét eredmények elérése:
- az energiahatékonyság javítása: 5%-kal a jelenlegi pályáztatási értékekhez képest, 10%-kal a jelenleg használt járművekhez képest, míg hosszú távon az egész rendszerre vonatkoztatva: az energiahatékonyság javítása regionális vasúti szinten 15%-kal 2020-ig;
- az energiahatékonyság javításával párhuzamosan, az ECORailS céljai közé tartozik a CO2 kibocsátás 5%-os csökkentése a jelenlegi értékelési szintekhez képest, 10%-kal a jelenleg használt járművekhez képest, míg hosszú távon az egész rendszerre vonatkoztatva: a CO2 kibocsátás csökkentése regionális vasúti szinten 15%-kal 2020-ig.

A projekt hivatalos szórólapja magyar és angol nyelven letölthető.

A projekt honlapja magyar nyelven is elérhető: www.ecorails.eu

A 2011. január 20-i budapesti rendezvény előadási anyagai egy csomagban letölthetők.

Az útmutató magyar nyelvű változata itt elérhető. Az angol változat innen tölthető le.


Megjegyzés:

 
Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!


Kapcsolódó témák

 Dr.Bokor ZoltánMészáros Ferenc

Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Minden jog fenntartva ©
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
A portált továbbfejlesztette: HA5ABE webmaster@kgazd.bme.hu
PHP-Nuke

Oldal generálás: 0.087 másodperc